Kuchynské linky – tipy ako si vybrať

Kuchynskú linku si nekupujeme každý rok. Predpokladá sa, že vám vydrží jedna kuchynská linka dobrých dvadsať rokov, v niektorých prípadoch samozrejme aj dlhšie. A práve preto je nevyhnutné venovať pozornosť každému detailu pri plánovaní a výbere kuchynskej linky a celkovo kuchyne.

Kuchynská linka

V prípade, že si staviate dom, tak by ste mali mať ešte pred stavbou jasno aká veľká kuchyňa bude, akú kuchynskú linku si vyberiete, kde bude chladnička a sporák, priestor pre jedálenský stôl atď. V prípade, že rekonštruujete celý byt či iba kuchyňu, tak potrebujete mať najskôr jasnú predstavu a návrh a až potom sa pustiť do rekonštrukcie. Nemôžete zariaďovať kuchyňu, keď máte už vybudované prívody a odvody vody, elektrinu aj plyn.

Existuje samozrejme ešte prípad, kedy len meníte starú linku za novú. Vtedy zostávajú rovnaké rozmery aj umiestnenie, len starý štýl sa mení za nový. Aj tak by ste však mali dbať na niekoľko základných pravidiel a riadiť sa radami odborníkov, ktorí majú jasnú predstavu o tom, že všetko v kuchyni “má svoje miesto a dôvod”.

Aké je správne usporiadanie?

Prakticky vzaté je vcelku jedno, či disponujete veľkým alebo malým priestorom. Vezmite do úvahy čas strávený pobehovaním od jednej veci k druhej, premiestňovanie jedla sem a tam a samozrejme aj väčšiu možnosť zašpinenia celej kuchyne vrátane podláh. Ako teda správne usporiadať kuchynskú linku?

Čisto logicky, aký je postup než začnete variť? Vyberiete si potraviny, pripravíte si ich, prípadne opláchnete, začnete spracovávať a potom variť, ohrievať, piecť, atď. Všetci odborníci a dizajnéri sa zhodujú na veľmi jednoduchom, ale praktickom usporiadaní zľava doprava takto:

  • miesto  na skladovanie potravín (vo väčšine prípadov skriňa a chladnička)
  • plocha pre roztriedenie a pripravenie potravín pred spracovaním
  • drez (či umývačka)
  • plocha pre prácu a prípravu jedál
  • kút pre varenie (sporák, rúra, mikrovlnná rúra, atď)

Vďaka tomuto usporiadaniu sa moc nenabeháte a potraviny sa Vám pohybujú po celej kuchynskej linke pekne v nadväznosti. Nemusíte jednotlivé potraviny zbytočne premiestňovať zľava doprava a sprava doľava. Ušetrí to Váš čas pri varení a príprave a budete sa asi čudovať, ale ušetrí Vám to aj čas po varení, kedy prichádza menej príjemná činnosť a to je upratovanie.

Materiál kuchynskej linky

Väčšina z nás vyberá nábytok do kuchyne podľa obstarávacej ceny a podľa svojho vkusu – farebné prevedenie, štýl a dizajn. Málo z nás sa do hĺbky zaujíma o materiál, z ktorého je na kuchynský nábytok vyrobený. Pritom ich existuje veľa a každý je samozrejme inak finančne náročný.

Jednou z najznámejších a pravdepodobne stále najviac obľúbených kuchýň je tzv. laminovaná kuchyňa, kde sú korpusy a dvierka vyrobené z laminátu, ktorý sa radí medzi lacnejší materiál, teda aj kuchynské linky vyrobené z laminátu kúpite za priaznivé ceny a navyše aj v akomkoľvek zaujímavom farebnom prevedení (pastelové farby, imitácia dreva, atď.). Ďalšou výhodou pre mnohých z nás je ľahká údržba. Nevýhodou však stále býva možnosť poškriabať plochu, ktoré nemožno nijako opraviť a malá odolnosť voči vlhkosti, ktorá sa môže dostať pod tenkú ABS hranu.

Kuchynské linky z PVC fólie sa v obľúbenosti držia v tesnom závese za kuchyňami z lamina. Tieto fólie sú nalisované na drevovláknitú dosku rôznych tvarov. Výhodou je nízka cena, nevýhodou nemožnosť opravy pri akomkoľvek poškodení či poškriabaní.

Najkvalitnejšie kuchynské linky sa vyrábajú z masívneho dreva alebo v iných prípadoch aj z dyhy. Tieto kuchyne sa pohybujú po finančnej stránke úplne inde než obyčajné lamino. Sú vhodné do bytov a domov, kde si majitelia potrpia na prírodný nábytok a vôňu dreva. V prípade obstarania masívnej kuchyne je nutné počítať s naozaj vysokou hmotnosťou. Z tohto dôvodu sa kuchynské linky vyrábajú aj z prírodnej dyhy, ktorá je na nerozoznanie od dreva, ale jedná sa o podstatne tenšiu vrstvu masívneho dreva nanesenú na drevotrieskovej doske.

Pracovné dosky sa z väčšej časti vyrábajú z drevotriesky potiahnuté laminátovým povrchom o rôznej sile, väčšinou však 38 mm. Tento spôsob je veľmi častý pre ľahšiu údržbu i pre podstatne nižšiu cenu oproti iným materiálom, napr. prírodný kameň, umelý kameň, atď.